“Yeni İslami Kudüs Terminolojisini ve Sorgulama Alanını Tanıtmak”, İslami Kudüs Beyt-i Makdisi Araştırmalarının alanının kurucusu, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abd el-Fattah El-Awaisi tarafından İngilizce ve Arapça dillerinde yazılmış yeni bir monografidir.

Monografi, Malezya'nın önde gelen yayıncılarından, Malezya Akademik Yayın Kurulu'nun (MAPIM) da üyesi olan UUM Press tarafından yayınlandı.

Monografi, 28 Temmuz 2018 Cumartesi günü Kuala Lumpur'da University Utara Malaysia (UUM) Rektör Yardımcısı Dato’ Seri Dr Mohamed Mustafa Ishak, Utasan Malaysia Yönetim Kurulu Başkanı Dato 'Abdul Aziz Şeyh Fadzir, Türkiye Büyükelçiliği heyeti, Malezya’dan çeşitli STK temsilcileri ve akademisyenlerin katıldığı özel bir törenle tanıtıldı. Monografinin tanıtımı Malezya medyasında geniş yer buldu.

Monografi, İslami Kudüs Beyt-i Makdisinin tarihini veya siyasetini incelemekle kalmayıp, 1994 yılında İngiltere'de kurulmuş olan İslami Kudüs Beyt-i Makdis Araştırmalarının terminolojisini ve entelektüel olarak heyecan verici ve teşvik edici olan bu yeni araştırma alanını açıklamaya yönelik ciddi ve bilimsel bir girişimdir.

Monografide İslami Kudüs Beyt-i Makdisi terimini daha iyi açıklamak ve gelecekteki araştırmalar için altyapı oluşturmak amaçlanmıştır. Bu monografinin amacı, İslami Kudüs Beyt-i Makdisi terminolojisini ve onun araştırma alanını tanıtmaktır. Ayrıca bu eşsiz bölgenin anlayışını zenginleştirmesi, konuyla ilgili hassas, önemli ve temel meselelerin bir kısmını ele alması umulmuştur.

Bu monografi, İslami Kudüs Beyt-i Makdisini ve onun yeni araştırma alanını anlamak isteyen bilim insanları, akademisyenler, aydınlar ve geniş kitleler için yazılmıştır.

Monografi bu yeni terminolojiyi ve araştırma alanını tanıtmak için birinci bölümde, 1994'ten başlayarak İslami Kudüs Beyt-i Makdisi Araştırmalarının yeni soruşturma alanının arka planını ele almaktadır. İkinci bölüm iki yeni tanımı sunmaktadır: İslami Kudüs Beyt-i Makdisi ile İslami Kudüs Beyt-i Makdisi Araştırmaları ve bunların kaynağı. Üçüncü ve dördüncü bölümler İslami Kudüs Beyt-i Makdisi Araştırmalarındaki güncel ilerlemeci araştırma ve gelişmelerin bazılarını vurgulamaktadır.

Kısacası, bölgedeki bu kritik zamanda, böyle bir monografiye entelektüel bir ihtiyaç vardır.